Pierwotne i wtórne żywienie profilaktyczne

Ta książka jest drugą w serii Odżywianie i zdrowie , zaplanowaną jako pomoc dla lekarzy i dietetyków w celu odpowiedzi na pytania ich pacjentów i klientów. Ta seria podkreśla i przegląda ostatnie badania i jest uważana za skierowaną nie tylko do profesjonalistów, ale także do ich klientów, studentów i wykształconych konsumentów – rzeczywiście szerokiej publiczności. W pierwszej książce z serii Preventive Nutrition: The Comprehensive Guide for Health Professionals (1997), Bendich i Deckelbaum obejmowały szerokie tematy związane z chorobą – m.in. raka i choroby sercowo-naczyniowe – i zamknięte z pewnymi pomysłami na temat odżywiania i zapobiegania w zarówno rozwinięty, jak i rozwijający się świat. W tej nowej książce z tytułem Główny i Drugorzędny pojawia się podobna struktura tematyczna i ostatnia sekcja poświęcona krytycznym kwestiom w XXI wieku. Są mocne strony tej książki, z których niektóre mogą być w napięciu z pojęciem nauczycieli i ich klientów. Łatwo jest zapomnieć, że kiedy żyje się w rozwiniętym świecie (a jest to książka bardzo skoncentrowana w Stanach Zjednoczonych), to odżywianie w rozwijającym się świecie nie jest kwestią profesjonalistów i ich klientów, ale kwestią ekonomii, biurokratów i klimat. Na przykład rozdział Underwooda bardzo nam przypomina, że nie wszystkie problemy żywieniowe można znaleźć w rozwiniętym świecie i że na przykład zrozumienie dziecięcej ślepoty wymaga solidnego zrozumienia epidemiologii społecznej – ubóstwa, pozbawienia środowiska i dysproporcja. Underwood nakreśla lokalne rozwiązania problemu niedoboru witaminy A, takie jak ogrodnictwo w gospodarstwach domowych, ale przypomina nam, że hodowla i fortyfikacja roślin natychmiastowo doprowadziły do konfliktu między potrzebą jednostki a potrzebami społeczności i możliwościami zapłaty. Twierdzi, że żadna pojedyncza, wertykalnie wdrożona interwencja prawdopodobnie nie będzie zrównoważona; że umiejętność czytania i pisania kobiet ma kluczowe znaczenie; a lokalni przywódcy, ubodzy i kobiety są częścią rozwiązania.
W przeciwieństwie do tego, rozdział Fourniera i jego kolegów nie radzi sobie z obecnym brakiem spójnych dowodów na to, że soja jest naprawdę ważna dla ochrony przed rakiem. Wśród zwolenników prozdrowotnego żywienia i członków przemysłu sojowego jest duży entuzjazm dla soi jako wyjaśnienia różnic w częstości występowania nowotworów między Stanami Zjednoczonymi i Azją. Nawet jeśli to prawda, niekoniecznie jest to rozwiązanie, które można przełożyć na zapobieganie chorobom; istnieje znaczna różnica między Japonką, która była narażona na wysokie poziomy soi i jej izoflawonów od czasu, gdy była w macicy, a kobietą z Ameryki Północnej, która zaczęła brać dodatek genisteiny w wieku 52 lat; niekontrolowany eksperyment jest już w toku. Potrzebujemy silniejszego przesłania, że wciąż potrzebujemy wielu badań. Autorzy są jednak ostrożni, aby przypomnieć czytelnikom, że wszelkie zalecenia dotyczą konsumpcji żywności sojowej, a nie ekstraktów sojowych.
Omawiając bardziej ogólne stosowanie suplementów, Patterson i jego koledzy wyjaśniają, jak zaskakująco mało jest dowodów na poparcie stosowania suplementów w zapobieganiu nowotworom. Biorąc pod uwagę wielkość branży suplementów, a tym samym powszechne stosowanie suplementów, teraz może być dobrym momentem dla dietetyków, aby doradzać klientom w zakresie korzyści płynących z warzyw i owoców, które mają znacznie większą różnorodność potencjalnych (i jeszcze niezidentyfikowanych) substancji fitochemicznych niż jakakolwiek inna. pigułka.
Ziemia, informując o alkoholu, przypomina nam, że konsekwencje spożywania alkoholu są głównie szkodliwe, a nawet, że zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, dostępne są alternatywne taktyki żywienia profilaktycznego inne niż picie alkoholu. Jednakże zauważa on, że mediana spożycia jednego lub dwóch napojów tygodniowo w USA
[hasła pokrewne: oesophagitis chronica, wiązki kolateralne, funkcja poznawcza ]
[patrz też: odruch ze ścięgna achillesa, fascynujący świat nauki i technologii platforma, domaszkowice ]