Pierwotne i wtórne żywienie profilaktyczne ad

Wciąż jednak ignoruje to fakt, że większość badań nad spożyciem zmniejsza populację o około połowę. Rozdział o problemach XXI wieku jest prawdopodobnie najbardziej problematyczny. Nie ma wzmianki o kilku głównych obszarach niedoborów żywieniowych (jod, żelazo, warzywa i owoce), problemie braku aktywności fizycznej, rosnącym nastroju na genetycznie zmodyfikowaną żywność i rosnącym problemie skażenia bakteryjnego żywności. podaż, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Ponadto nigdzie nie można znaleźć zagadnień ekonomicznych i środowiskowych – dyskusji na temat bezpieczeństwa żywnościowego, niedożywienia, globalnych zmian klimatycznych i degradacji środowiska. Rozdziały poświęcone przyszłości będą korzystały z użytecznego, choć obrazoburczego, myślenia dietetyka George a Blackburna lub historycznej perspektywy i stypendium Henry ego Blackburna.
Książka jest znakomicie wolna od prawie wszystkich nieodpowiednich informacji o wartościach odżywczych (na przykład roszczenia do kwasów tłuszczowych trans, alkoholu i suplementów), ale cierpi z powodu dezorganizacji: niektóre nagłówki sekcji w indeksie nie pasują do układu książki i wydaje się, że brakujące fragmenty – być może rozdziały, które nigdy nie zostały odebrane.
W skrócie, jest to książka z bardzo przydatnymi, starannie opracowanymi rozdziałami, które mogą rzeczywiście informować kilka grup czytelników. Jednak nie ma prawdziwego poczucia spójności wokół tematu prewencji pierwotnej i wtórnej. Być może następna książka z tej serii będzie zarówno dobrze skonstruowana, jak i dobrze napisana.
John D. Potter, MD, Ph.D.
Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle, WA 98109-1024
[email protected] org
[więcej w: limfoscyntygrafia kończyn dolnych, anemia megaloblastyczna, izoniazyd ]
[przypisy: ból w górnej części klatki piersiowej, wiązki kolateralne, komórki gruczołowe ]